Skip to main content

Indian Defence

1. Who is known as the father of Indian army ?
Answer: Major Stringer Lawrence

2. Who is the first commander in chief of Indian Army ?
Answer: Major Stringer Lawrence 

3. 1st Indian to became Commander in Chief of Army?
Answer: Km kariyappa

4. Who is known as Kipper ?
Answer: Km Kariyappa

5. Who is the first commander in chief of Indian air force in Independent India ?
Answer: Thomas Walker Elmhirs 

6. Who is the first commander in chief of Indian Navy ?
Answer:  R D Kathari

7. Who is the commander in chief of Indian army when India got independence ?
Answer: Robert Lockhart

8. Which is India's first and only military base outside Indian territory ?
answer: Farkhor Air Base (Tajikistan)

9. Who is the first Field Marshal (highest rank in the Indian Army) of Independent India ?
Answer: Sam Manekshaw

10. In which year Indian air force established ?
Answer: 1932 October 8

11. Indian Army Day observed on ?
Answer: January 15

12. Indian Airforce Day observed on ?
answer: October 8

13. Indian Navy Day observed on ?
Answer: December 4

14. Which is the largest Cantonment (military area) in India ?
Answer: Bathinda (and in Asia also)

15. India's first Nuclear submarine?
Answer: INS Arihant

16. Where is the Headquarters of Indian Army, Indian Navy and Indian Air force ?
Answer: New Delhi

17. What is the motto of Indian army?
Answer: Service Before Self

18. What is the motto of Indian Navy?
Answer: Sham No Varunah(May the lord of the water be auspicious unto us)

19. What is the motto of Indian Air Force?
Answer:Nabhah sprsham diptam

*20. First Aviation University in India?
Answer: Rajiv Gandhi National Aviation University

Some Defence related Expansions

CRPF - Central Reserve Police Force

RAF - Rapid Action Force

CISF - Central Industrial Security Force

BSF - Border  Security Force

ITBP - Indo Tibetan Border Police

NSG - National security Guard

RPF - Railway police Force

GK quiz based on Indian Army and their commands


1. In which year Indian army was established?
A.
 1895
B. 1900
C. 1905
D. 1947
Ans. A
2. Number of commands of Indian Army currently employed:
A.
 8
B. 5
C. 6
D. 7
Ans. D
3. Headquarter of Eastern Command of Indian Army:
A.
 Dimapur
B. Kolkata
C. Guwahati
D. Gangtok
Ans. B
4. Headquarter of Northern Command of Indian Army:

A. Udhamapur
B. Pathankot
C. Srinagar
D. Jammu
Ans. A
5. Headquarter of Western Command of Indian Army:
A.
 Ambala
B. Patiala
C. Chandigarh
D. Jaipur
Ans. C
6. Headquarter of Southern Command of Indian Army:
A. 
Chennai
B. Mysore
C. Mumbai
D. Pune
Ans. D
7. Headquarter of South-Western Command of Indian Army:
A. 
Gwalior
B. Bhopal
C. Bikaner
D. Jaipur
Ans. D
8. Headquarter of Training Command of Indian Army:
A. 
Hyderabad
B. Shimla
C. Mathura
D. Agra
Ans. B
9. Smallest unit of Indian Army called:
A.
 Battalion
B. Company
C. Platoon
D. Section
Ans. D
10. Who is the present Chief of Indian Army?
A.
 Arup Raha
B. R. K. Dhowan
C. Dalbir Singh Suhag
D. Bipin Rawat
Ans. D

Comments

Popular posts from this blog

PHOENIX PSC ACADEMY

Hi friends As you know Kerala Public Service Commission exams are now become really a Rock-Hard . Every single knowledge is like a  Weapons to make it as a   Precious Stone . Don't miss any single chance to get the weapons. Visit here to get most  Precious Weapons. Kerala Public Service Commission The Kerala Public Service Commission is a body created by the Constitution of India. The Commission advise the Government on all matters relating to civil services referred to it under Article 320 (3) of the Constitution and publish notifications inviting applications for selection to various posts as per the requisitions of the appointing authorities, conduct written test and/or practical tests, physical efficiency test and interview, prepare ranked list based on the performance of the candidates and advise candidates for appointment strictly based on their merit and observing the rules of reservation as and when vacancies are reported. The H...

ഉപകരണങ്ങളും ഉപയോഗവും

ഉപകരണങ്ങളും  ഉപയോഗവും  🍍പാരച്യൂട്ട് : ആകാശത്തു നിന്ന് സുരക്ഷിതമായി ഇറങ്ങുവാന്‍‌ 🍍അനിമോമീറ്റര്‍   : കാറ്റിന്റെ വേഗതയും ദിശയും അളക്കുവാന്‍ 🍍അള്‍ട്ടിമീറ്റര്‍ : ഉയരം അളക്കുവാന്‍ 🍍ബാരോമീറ്റര്‍ : അന്തരീക്ഷമര്‍ദ്ദം അളക്കുവാന്‍ 🍍ആട്ടോമീറ്റര്‍ : വാഹനങ്ങള്‍ സഞ്ചരിക്കുന്ന ദൂരം അളക്കുവാന്‍ 🍍ഓഡിയൊമീറ്റര്‍ : ശബ്ദത്തിന്റെ തീവ്രത അളക്കുവാന്‍ 🍍കലോറി മീറ്റര്‍ : താപത്തിന്റെ അളവു നിര്‍ണയിക്കുവാന്‍ 🍍കാര്‍ഡിയൊഗ്രാഫ് : ഹൃദയത്തിന്റെ സ്പന്ദനം രേഖപ്പെടുത്താന്‍ 🍍ആഡിയൊഫോണ്‍ : ശ്രവണശാക്തി വര്‍ദ്ധിപ്പിക്കുവാന്‍ 🍍റഡാര്‍ : റേഡിയോ തരംഗങ്ങള്‍ ഉപയോഗിച്ച് വിമാനത്തിന്റെ ദൂരവും ദിശയും കണ്ടുപിടിക്കാന്‍ 🍍ഗ്രാവിമീറ്റര്‍ : ഭൂഗുരുത്വം അളക്കുവാന്‍ 🍍ഡൈനാമോ : യാന്ത്രികോര്‍ജ്ജത്തെ വൈദ്യുതോര്‍ജ്ജമാക്കുവാന്‍ 🍍തെര്‍മോമീറ്റര്‍ : ശരീരതാപം അളക്കുവാന്‍ 🍍സീസ്മോഗ്രാഫ് : ഭൂകമ്പതീവ്രത അളക്കുവാന്‍ 🍍എക്കോസൌണ്ടര്‍ : സമുദ്രത്തിന്റെ ആഴം അളക്കുവാന്‍ 🍍ടാക്സിമീറ്റര്‍ : ടാക്സിയുടെ നിരക്ക് രേഖപ്പെടുത്തുവാന്‍ 🍍എപ്പിഡോസ്കോപ്പ് : ഫിലിമിലുള്ള നിഴലുകളെ സ്ക്രീനില്‍ വലുതാക്കി 🍍ടെലിപ്രിന്റര്‍ : ടെലി...

കേരളത്തിലെ വെള്ളച്ചാട്ടങ്ങൾ (Waterfalls in Kerala)

കേരളത്തിലെ വെള്ളച്ചാട്ടങ്ങൾ (Waterfalls in Kerala) ▶മങ്കയം - തിരുവനന്തപുരം (Thiruvananthapuram) ▶കൽക്കയം - തിരുവനന്തപുരം (Thiruvananthapuram) ▶പാലരുവി - കൊല്ലം (Kollam) ▶കുംഭാവുരുട്ടി - കൊല്ലം (Kollam) ▶പെരുന്തേനരുവി - പത്തനംതിട്ട (Pathanamthitta) ▶അരുവിക്കുഴി - പത്തനംതിട്ട  (Pathanamthitta) ▶മുളംകുഴി - എറണാകുളം (Ernakulam) ▶അരുവിക്കുഴി - കോട്ടയം (Kottayam) ▶മർമല - കോട്ടയം (Kottayam) ▶തൊമ്മൻകൂത്ത്‌ - ഇടുക്കി (Idukki) ▶തൂവാനം - ഇടുക്കി (Idukki) ▶ചീയപ്പാറ - ഇടുക്കി (Idukki) ▶കീഴാർകൂത്ത്‌ - ഇടുക്കി (Idukki) ▶അട്ടുകാട്‌ - ഇടുക്കി (Idukki) ▶ലക്കം - ഇടുക്കി (Idukki) ▶മദാമ്മക്കുളം - ഇടുക്കി (Idukki) ▶അതിരപ്പള്ളി - ത്യശൂർ (Thrissur) ▶വാഴച്ചാൽ - ത്യശൂർ (Thrissur) ▶പെരിങ്ങൽക്കൂത്ത്‌ - ത്യശൂർ (Thrissur) ▶ ആഢ്യൻപാറ - മലപ്പുറം (Malappuram) ▶ ധോണി - പാലക്കാട്‌ (Palakkad) ▶മീൻവല്ലം - പാലക്കാട്‌ (Palakkad) ▶സൂചിപ്പാറ - വയനാട്‌ (Wayanad) ▶മീൻമുട്ടി - വയനാട്‌ (Wayanad) ▶ചെതലയം - വയനാട്‌ (Wayanand) ▶കാന്തൻപാറ - വയനാട്‌ (Wayanad) ▶തുഷാരഗിരി - കോഴിക്കോട്‌ (Kozhikkode) ▶അരിപ്പാറ - കോഴിക്കോട്...